Hradecké delikatesy: Nejdůležitejší je pro nás kvalita a složení surovin

Hradecké delikatesy založili manželé Petra a David Kilingrovi v roce 2010. Ve své manufaktuře jim jde zejména o kvalitu a chuť, a tak svoje produkty vyrábí ručně, od srdce a bez chemie.

 

Dobrý den, Petro! Jaké je vůbec vaše původní povolání?

Zdravím vás! Začneme Davidem, který pracoval ve stavebnictví na pozici obchodního zástupce cca 12 let. Vystudoval strojařinu, tudíž má rád vše perfektně a pečlivě připravené, narýsované, propočítané a pokud možno pěkně přehledně poskládané v tabulkách. Kromě toho si vyzkoušel, jak se říká, sedmero řemesel a profesí – od marketingu, přes DTP studio až po práci rukama. Má cit pro design, rád vymýšlí a navrhuje, to jsou všechno vlastnosti a záliby, které se v podnikání hodí. Je velmi šikovný, takže si dokáže poradit s jakýmkoliv technickým problémem. Hradecké Delikatesy - iBi STORE

Já jsem studovala ekonomku, ale nebavilo mě sedět v kanceláři. Jsem ráda v pohybu, těší mě, když vidím, že jsem vytvořila něco s hmatatelným výsledkem. I já jsem si prošla různými profesemi. Od práce v restauraci a obchodě přes péči o rodinu a zahradu až po administrativní práce nebo bankovnictví. Dnes vidím, že jsem sbírala zkušenosti, které jsem potřebovala, abych je mohla zužitkovat pro své podnikání.

 

Proč a kdy jste se rozhodli začít podnikat?

Přišlo to jako rána z čistého nebe, ale té ráně předcházelo určité krizové období na mé straně. Přestěhovala jsem se do Hradce Králové, změnila život o 180 stupňů a řešila jsem, co budu dělat. Vždycky jsem toužila mít svůj vlastní projekt. Spolu s Davidem jsme v podstatě potřebovali zároveň zabezpečit rodinu, a přitom dělat něco, co nám dává smysl. Přišel nápad prodchnutý pocitem národní hrdosti – záchrana českého česneku. Nakládali jsme ho do oleje s bylinkami, aby si zachoval svou intenzitu na zimní měsíce. Ve špajzu jsme měli zásobu. Pak jsme sedli do auta, objeli prodejny delikates, nakoupili skleničky s naloženými česneky a doma chutnali. Zjištění bylo, že balení je pěkné, ale chuť nevalná. Kontaktovali jsme provozovatele farmářských trhů v Praze, rozdali naše vzorečky a oni nám nabídli, že můžeme prodávat. A už to jelo. To se psal podzim roku 2010.

 

Z čeho jste měli největší strach? A co byla naopak pro vás brnkačka při rozjíždění firmy?

Hradecké Delikatesy - iBi STOREKdyž člověk rozjíždí něco nového a neznámého, není na strach čas ani prostor.  Naopak se dostavila radost, skvělý pocit ze souhry a vzájemné spolupráce, kdy jsme si v náročných začátcích dokázali a poradili v různých situacích. Samozřejmě přišla také euforie, že lidem chutná a dělá jim radost náš výrobek používat. Asi nejvíce jsme řešili peníze, protože jsme neměli žádné rezervy a de facto jsme jeli vabank. Byli jsme nuceni otáčet každou korunu, improvizovat, vymýšlet, zkrátka tvořit.

Podle čeho vybíráte suroviny a následně nové produkty?

Suroviny se snažíme vybírat podle kvality, ta je pro nás nejdůležitější. Úplně nejlepší je, když je sklízeno v plné zralosti v dané sezóně určitého druhu a víme, kdo za surovinami konkrétně stojí, stará se, má k nim vztah, zkrátka koho to baví a naplňuje.  Nové produkty vymýšlíme na základě tipů od zákazníků, případně podle toho, co sami postrádáme v nabídce obchodů, především co se týče kvality složení. Baví nás uvádět na trh výrobky, které již v nabídce jsou, ale my je vyrobíme v lepší a chutnější kvalitě.

 

Jak vnímáte původ a kvalitu svých surovin a podle čeho si vybíráte své dodavatele? Záleží vám na osobních zkušenostech a kontaktech?

Hradecké Delikatesy - iBi STOREJak jsme zmiňovali, kvalita složení a surovin je pro nás nejdůležitější a preferujeme suroviny z Česka. Když není jiná možnost, koupíme suroviny ze zahraničí, ale i u nich se rozhodujeme primárně dle kvality, využíváme doporučení a samozřejmě se díváme i na cenu. Následně otestujeme vzorky a pak se rozhodujeme. Určitě se lépe spolupracuje, když dodavatele známe, a nejlepší je, pokud si navíc i rozumíme a chceme se domluvit. Správná spolupráce je podle nás postavená na respektu, důvěře a vzájemné podpoře. Do budoucna bychom rádi některé suroviny produkovali sami.

 

Na co se mohou těšit vaši zákazníci v tomto roce? Nějaké zajímavé novinky?

Aktuální novinkou je menší balení oblíbených pest. Hodí se pro ty, kteří žijí sami anebo ještě úplně neví, jak pesto používat v každodenní praxi. Chceme lidem ukázat, že pesto je super ingredience, chutná, zdravá a praktická, a třeba je i trochu inspirovat.  Žhavou novinkou je konopné a pistáciové pesto a také jemně hřejivá pasta jalapeňos pro ty, kteří mají rádi lehce pikantní jídla. Super zdravá, ale i velmi chutná je pasta z kurkumy. Již od podzimu 2017  nabízíme výrobky bez přidaného cukru, kečup slazený rozinkami a základní řadu zavařenin – jahoda, malina, borůvka a černý rybíz. Jedná se o 100% ovocné výrobky. Připravujeme také další zeleninové kečupy.

 

Jak změnilo založení Hradeckých delikates vaše životy? Co všechno je jinak?

Byla to velká životní změna. Posílilo nás to, učíme se trpělivosti, toleranci, důvěře v sebe a ostatní, schopnosti vést lidi, komunikovat s nimi, řídit firmu s celou tou administrativou. Hradecké Delikatesy - iBi STOREVše pro to, abychom prosperovali a mohli tvořit dál.

 

Myslíte, že začít v dnešní době podnikat v tomto segmentu je dobrý nápad? Co byste poradili začínajícím nadšencům?

Když je nápad, chuť, energie a vize, je škoda to nezkusit. V každém oboru je vždy nějaká doba, která je příznivá, kdy lze rozjet něco nového nebo něco vylepšit. Inspirují se další a pak zákonitě přichází vrchol a určité zklidnění. Ten, kdo stojí na startu v první fázi, to má lehčí, než když už jsou karty rozdány. Jednoznačně doporučujeme zkusit nápad realizovat, vložit do něj ze sebe to nejlepší, co v tu chvíli máme, a neschovávat vize do šuplíku. Buď se to podaří, nebo ne, každopádně to vždy člověka posílí, nasbírá zkušenosti a posune se dál. Získá velkou osobní zkušenost a zjistí, jakým směrem má se svým projektem pokračovat.

 

Děkujeme moc za rozhovor, přejeme pohodové dny a hodně spokojených zákazníků!


Hradecké delikatesy v číslech

  • Rodinná firma založená v roce 2010
  • Aktuálně zaměstnávají 7 zaměstnanců
  • Jejich zboží naleznete ve více jak 250 prodejnách zdravé výživy
  • Vyrábí cca 50 druhů delikates
  • Celý sortiment naleznete na www.hradeckedelikatesy.cz
  • Adresa provozovny: Machkova 102/1, Hradec Králové
  • Na facebookové stránky se můžete podívat zde

 

  • 17
    Shares

Kateřina Třísková

iBi STORE markeťačka s vášní pro zdravou stravu a přírodu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *