Poctivá práce s poctivými surovinami

V oblasti kávy začali Michal Perna a Vladimír Lihne podnikat nejdříve v rámci kavárny Kolibri s.r.o., kde se však brzy zrodil nový nápad vytvořit něco nového. Vzali tak svůj známý a oblíbený produkt Kávový cukr a začali jej různými způsoby dochucovat, což vedlo ke vzniku originálního produktu Kafánek.

Tvůrci Kafánka
Tvůrci Kafánka. Vladimír Lihne a Michal Perna

Na sto způsobů

„Náš Kafánek se skládá pouze ze dvou surovin a tento vzor se nám podařilo patentovat. Je směsí espressa z 9,2 g upražené a opravdu jemně namleté kávy a třtinového cukru, kterou vyšleháváme a vaříme do medové podoby. Kafánka dokážeme i ochutit na jakýkoli způsob, a to z něj dělá jedinečný produkt na světovém trhu,“ popisuje unikátnost receptury Michal Perna, jednatel firmy Kafánek, s.r.o.

Kafánek je naprosto univerzální ingredience, vhodná do všech gastroprovozů. V barech se dá hojně využít do alko či nealko koktejlů. Stačí jej promíchat s mlékem a máte do 30 vteřin vynikající ledovou kávu, výborně se pojí s rumem, ginem, vodkou či bylinnými likéry. Lze z něj vyrobit i vynikající vaječný koňak. Na studenou kuchyni se hodí jako zálivka do salátů – například při přípravě medovo-hořčičné zálivky stačí vyměnit med za Kafánka. V teplé kuchyni zase pasuje k masům či do omáček. Ideální je spojit Kafánka s marinádou a potírat žebra do úplného konce pečení, to je pak dle Michala Perny prý nezapomenutelný zážitek. V takových cukrárnách je využití skutečně obrovské. „Našim tipem je Kafánkova šlehačka, tedy 60 ml Kafánka na 500 ml smetany a pořádně vyšlehat. Získáte tak něco opravdu exkluzivního. Našim cílem je vlastní kuchařka plná takových receptů,“ láká na nové chutě Michal.

Káfánek Natural a Wild orange
Káfánek Natural a Wild orange

Kvalitní káva = kvalitní dodavatel

Vzhledem k tomu, že v Kafánkovi mají rádi poctivou práci s poctivými surovinami, už na začátku bylo jasné, že cukr musí být třtinový, protože má v sobě kromě zdravé melasy i řadu vitamínů a minerálů, jež tělo využije. Kávu získávají od jednoho z největších dovozců zelené kávy do České republiky, Jiřího Antoše z pražírny Caprea. „Měl jsem to štěstí, protože jsem pracoval pro pana Antoše v jeho kavárně, poznal jeho pražírnu i jeho kávu, takže máme 100% jistotu její čerstvosti, chuti a účinných látek, které v sobě každé dobré zrno skrývá, a zároveň člověka, kterému můžeme důvěřovat,“ přibližuje Michal.

Maloobchodním prodejnám…

Mezi odběratele tohoto unikátního kávového produktu patří cukrárny, zdravé výživy a bioprodejny. Odběrných míst je den za dnem víc a víc a za to je Michal Perna velmi vděčný, protože cítí, že svědomitá práce Kafánkova týmu pomalu přináší své ovoce. „Děkujeme vám, že jste! Přejeme všem, ať se skvěle daří a třeba se vám náš produkt zalíbí, ochutnáte ho a budete chtít i prodávat. Uděláme vždy vše, co je v našich silách, abychom každému s prodejem pomohli, a dali dohromady síť lidí, se kterými si dokážeme navzájem pomoci. A pokud byste pro nás měli nějaký tip na přípravu pokrmu či nápoje z našeho produktu, pošlete nám jej na kafanek@ kafanek.com. Budeme se moc těšit na vaše reakce a nápady,“ dodává s nadšením Michal Perna.

Celý sortiment Kafánka pro maloobchodní odběratele naleznete v ibistore.cz

Kateřina Třísková

iBi STORE markeťačka s vášní pro zdravou stravu a přírodu.