Prodejci zbystřete! Víte, jak správně prodávat na farmářských trzích?
Obliba farmářských trhů poslední dobou velmi roste. Téměř každé náměstí ve větším městě již zažilo farmářskou tržnici pod otevřeným nebem. Existují však náležitosti, která je třeba dodržovat v případě, že se na takovém trhu chystáte prodávat.
Prodejci, kteří chtějí svoje produkty prodává na farmářských trzích, musí vlastnit živnostenské oprávnění, stánek musí být viditelně označen názvem firmy s IČ a údajem o sídle společnosti.
Pro prodej potravin stačí jen registrace u Státní zemědělské a potravinářské inspekce, v případě, že se chystáte prodávat produkty živočišného původu, musíte se nezbytně nahlásit u Krajské veterinární správy.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala seznam zásad, které je třeba dodržovat při prodeji na farmářských trzích:
- Plochy stánku, kde jsou potraviny položené či vystavené, musí být čisté a jednoduše omyvatelné
- Chlazené potraviny (mléčné výrobky, maso, ryby a další živočišné produkty, cukrářské výrobky atp.) je nutno uchovávat v chladicím zařízení
- Potraviny bez obalu musí být chráněny před prachem, nesmí se dotýkat země dojít ke kontaktu s kupujícími
- Při prodeji potravin bez obalu, u kterých dochází k dělení, musí mít prodejce k dispozici pitnou vodu z důvodu čištění nářadí
- Prodejci musí mít přístup k sociálnímu zařízení
Detailnější pravidla pro prodej na farmářských trzích jsou uvedena v Kodexu farmářských trhů, na kterém se podílely Svazy měst a obcí, sdružení místních samospráv, kraje, ale samotní organizátoři.