Sýrárna Bratří Brunnerů žije dál

Jan Bareš je člověk, který stojí nejen za kozí farmou Kozín na Samotách, ale nově i za produkty Sýrárny Bratří Brunnerů v Jarošově nad Nežárkou. Ta se výrobě sýrů věnovala od roku 1900, ale s nástupem komunismu se stala součástí národního podniku. Až po nákladné rekonstrukci v roce 2001 začala opět bojovat o své místo na slunci a od letošního roku pod vedením Jana Bareše jen kvete.

Pojďme se podívat na úplný počátek. Proč jste se rozhodl podnikat v zemědělství?

Zemědělství pro mě byla jasná volba. Nejdříve jsem se totiž zabýval drobným chovem, který ale postupem času přerostl až v plný úvazek a už nebylo cesty zpět.

Vlastníte kozí farmu Kozín na Samotách. Proč chováte zrovna anglonubijské kozy? Je jejich mléko nějak výjimečné?

Choval jsem různá plemena koz a na mých cestách po zahraničí jsem se zamiloval do Nubijí. Je to opravdu výjimečné plemeno, a to jak užitkovostí, tak svým mlékem, které postrádá pach pro kozinu typický. Má také vyšší tučnost, která je pro výrobu sýrů důležitá.

Sýrárna bratří Brunnerů
Sýrárna bratří Brunnerů

V letošním roce jste navíc převzal zrekonstruovanou Sýrárnu Bratří Brunnerů. Co vás vedlo k tomuto kroku? Chtěl jste navázat na sýrařskou tradici?

Sýrárna v Jarošově pro mě byla příležitost, která se opakuje jen jednou za život, a faktorů, proč to udělat, bylo mnoho. Impulsem pro mě bylo hlavně pokračovat v sýrařské tradici, která je více jak stoletá a která by zanikla, kdybych do toho nešel. Prostředí sýrárny je také naprosto unikátní, protože zde vznikl sýr který se jmenuje Romadur. Ten ale dnes už vyrábí Madeta a naše sýry se prodávají pod jinou obchodní značkou – Jarošovský pivní sýr nebo Tučný jarošovský romadur.
Jarošovská sýrárna funguje pod názvem Sýrárna Bratří Brunnerů s.r.o., kterou založili bratři Jan a Ladislav Brunnerovi před 120 lety. V současnosti zde zpracovávám kravské mléko z biofarmy Zedníček od Kamenice nad Lipou a kozí mléko z našeho Kozína na Samotách.

Co je pro vás při výrobě mléčných výrobků nejdůležitější? Dbáte na původní receptury rodinné sýrárny z počátku
20. století?

V naší sýrárně vyrábíme sýry zrající pod mazem, tedy pivní sýry romadurového typu. Další mléko zpracováváme na zakysané výrobky tvarohy a pomazánky. Z kozího mléka zase děláme sýry francouzského typu. Sýry vyrábíme stejným řemeslným způsobem, kde převládá maximální podíl ruční práce a dobou prověřené receptury.

Kdo patří mezi vaše odběratele? Na jaké spolupráce jste pyšný?

Mezi naše odběratele patří zejména koncoví spotřebitelé, kteří jsou pro nás moc důležití. Moc si cením spolupráce s Harvest Films z.s., kteří každoročně pořádají Food Film Fest v prostorách Národní technické knihovny v Praze, kde můžeme předvádět naše laskominy pro opravdové gurmány. S našimi výrobky se účastníme i soutěže „Chutná hezky. Jihočesky“.
V loňském roce naše čtyři výrobky získali první místo v soutěží Regionální potravina Jihočeského kraje.

Jaké máte plány do budoucna, ať už v rámci Kozína nebo Sýrárny Bratří Brunnerů?

Plány do budoucna jsou jasné, a to vyrábět a dodávat mléčné výrobky v prvotřídní kvalitě široké veřejnosti.

Co byste chtěl vzkázat majitelům maloobchodních prodejen?

Vyhledávejte a podporujte výrobce potravin, kteří umí dát svým produktům jméno a život, jedině tak poznáte svět nekonečných chutí a příběh jakým vše vzniká to jen dokreslí. Naučte se znát svého dodavatele potravin.

Celý sortiment dodavatele naleznete zde