Jak je důležitá kvalita surovin pro české výrobce?

Českem hýbe kauza palmového oleje, lide vášnivě nakupují čerstvou zeleninu a ovoce na farmářských trzích a téměř v každém městě již naleznete obchody se zdravou výživou a biopotravinami. Je zkrátka vidět současný trend ve stravování – lidé chtějí znát složení potravin, které konzumují, a v neposlední řadě je zajímá také vliv na jejich zdraví.

Palmový olej – problém číslo jedna

Jistě vás neminuly informace o mizejících pralesích v jihovýchodní Asii, kde se násilně vysazuje palmou olejnou. Z té se získává palmový olej, který najdete ve většině sladkých výrobků, ale i kosmetice má totiž dobrou konzistenci a je cenově výhodný. 

Pokud toho o problematice palmového oleje zatím příliš nevíte, můžete se podívat na skvěle zpracované a jednoduše pochopitelné video z dílny Greenpeace.

BIO, či neBIO?

Dalším skloňovaným tématem jsou biopotraviny. A jaké musí být? Jedná se o produkty ekologického zemědělství, které se pěstují a zpracovávají bez použití umělých chemických látek. Neměly by také obsahovat geneticky modifikované organizmy. Neustále se však spekuluje, zda jsou opravdu lepší ve všech směrech, nebo jestli toto “BIO razítko” není pro kvalitu potravin podstatné. To už je asi na uvážení každého, zda preferuje potraviny s certifikátem BIO a považuje je za kvalitnější, chutnější a zdravější. Bezesporu se ale můžou biopotraviny pyšnit minimálním množství látek zatěžujících lidský organismus, a to už za zvážení k nákupu pro některé stojí.

A jak se na tuto problematiku dívají partneři iBi STORE? Vše se dovíte níže v naší minianketě:

  • Jak je důležitá kvalita a původ surovin pro výrobu vašich produktů?
  • Je pro vás klíčové, zda má výrobek označení BIO? V čem vnímáte rozdíl oproti „běžným“ produktům?
  • Jak se stavíte k aktuální kauze palmového oleje?

 

Japů

japu

  1. Pro mě je kvalita a původ surovin alfa a omega. Své výrobky zakládám na kvalitních surovinách. Když se mi surovina od dodavatele nelíbí, nebojím se jí vrátit. Zároveň stále hledáme lepší dodavatele surovin, jako např. kakaa, sušených rajčata či hořčice, abychom se mohli pořád někam dále posouvat. Fandíme lokálním surovinám. Pro mě není zajímavá bio pohanka z Číny, mohu koupit tu českou, ač o něco dráž.
  2. Označení BIO pro mě není klíčové, stačí důvěryhodný dodavatel s kvalitním produktem.
  3. Palmový olej nepoužíváme, nikdy jsme jej nepoužívali a ani s tím nikdy nezačneme. Jsme v koalici proti palmovému oleji (https://stoppalmovemuoleji.cz/clenove.php).

 

Hradecké delikatesylogo

  1. Kvalita surovin je pro nás zásadní, to by potom naše podnikání nedávalo smysl. Ze špatných nekvalitních surovin, nevyjde nic dobré jak chuťově, tak výživově. České místní suroviny upřednostňujeme, koneckonců náš první výrobek byl nakládaný český česnek v oleji, který to vše odstartoval. Sami zkoušíme pěstovat – spolupracovat s přírodou a rádi bychom do budoucna některé suroviny měli vlastní. Avšak nebráníme se kvalitním surovinám z dovozu, protože některé země umí pěstovat plodiny v super kvalitě a ještě v zásadách ekologického nebo i permakulturního pěstování. V tom je skvělé to dnešní propojení světa, kdy se můžeme učit a navzájem sdílet informace, např. ohledně pěstování a přístupu k němu, protože s tímto tématem je spojen i přístup k lidem, přírodě a podnikání. Nikdo není izolovaný, všichni žijeme společně na Zemi, takže jsme jedno velké společenství.
  2. Všechny otázky jsou spojené nádoby. Takže BIO certifikace klíčová pro výběr potravin u nás určitě není. Zmiňovali jsme, že zkoušíme pěstovat, tak pro domácnost máme suroviny vlastní nebo od sousedů, známých, od kterých nakupujeme nebo směňujeme, takže je to založeno na vzájemné důvěře. Především zeleninu, ovoce, vajíčka. Nálepka BIO je zmiňovaná především v souvislosti s potravinami, ale nám není lhostejné, jak bude vypadat naše planeta po nás, tak tu cítíme velkou zodpovědnost. Není to jenom jídlo, ale oblečení, drogerie, obaly, třídění odpadu… Např. u hygienických, kosmetických a drogistických potřeb je pro nás označení BIO nebo EKO zásadní. Máme už vytipované výrobce, které chceme podporovat, protože smýšlí a přistupují ke světu jako my. S tím souvisí další téma, našeho postoje ke kauze palmového oleje.
  3. Tomuto tématu se věnujeme už asi dva roky. Po vyslechnutí pořadu, kde byl rozhovor ze zakladateli projektu Green life (https://nepz.cz/kdo-jsme/projekt-green-life/), nás toto téma natolik zaujalo, že jsme přemýšleli, dohledali informace, shlédli film Zelená poušť a už nás to nepustilo. Díky za lidi, kteří se tématy jak je např. palmový olej, zabývají. Před dvěma lety, když jsme o tom začali hovořit ve svém okolí, tak na nám někteří říkali, že nic nezmůžeme. A ejhle, je nás opravdu hodně a hýbe to světem. To je krásný příklad toho, co jedinec zmůže díky dnešní propojenosti, když se spojí s ostatními podobně smýšlejícími. Jsme v koalici boje proti palmovému oleji. Takže nic, co obsahuje palmový olej, nekupujeme. Ze začátku to bylo dost náročné, protože zjištění, že palmový olej je skoro všude kolem nás, bylo děsivé. Ale obraz před očima, co se tam děje s celým ekosystémem, zvířaty a lidmi, nás motivoval, takže jsme si dáli tu práci s hledáním výrobků bez „palmáče“. Nejen v potravinách v drogerii, kosmetice apod. Děkujeme, že jste nám dali prostor se vyjádřit a všem čtenářům přejeme úspěšné dny.

 

Brdské pochoutky

brdske-pochoutky-477

  1. Kvalita surovin pro výrobu mých zavařenin je, dalo by se říci, klíčová. Kvalitní marmeláda se totiž z nekvalitních surovin vyrobit nedá. Nebo já to alespoň nedokážu. Naštěstí jsem opravdu malým výrobcem, takže si dokážu kvalitu surovin ohlídat. Většinu ovoce si pěstuji sama nebo si ho sama sbírám v brdských lesích. Ať už jsou to borůvky, ostružiny, maliny nebo třeba lesní jahody. Pokud si nějaké ovoce nejsem schopná vypěstovat v dostatečném množství (třeba jahody řeším samosběrem) nebo vzhledem k nadmořské výšce ho u nás prostě vypěstovat nelze třeba meruňky, mám své osvědčené a prověřené dodavatele. I tak mi ale při zpracování každý kousek ovoce projde rukama, takže za jeho kvalitu ručím. Co se týká původu surovin, tak osmdesát procent produkce tvoří české ovoce samozřejmě kromě moravských meruněk. Citrusové marmelády jsou jen takovým doplňkem sortimentu. Tady mi nezbude nic jiného, než se spolehnout na velkoobchod.
  2. Označení BIO nijak neprožívám. Co může být víc BIO, než ovoce vypěstované v čisté přírodě na hranici CHKO Brdy, případně nasbírané přímo v brdských lesích? Ovoce, které nikdy nepřišlo do styku s hnojivem, postřikem ani s jinou chemií? A že nemá oficiální označení BIO? Mně to nevadí. Já totiž vím, z čeho vyrábím a k tomu žádný papír nepotřebuju.
  3. Co dodat k palmovému oleji? Naštěstí ho k výrobě svých produktů nepoužívám. A soukromě se výrobkům s palmovým olejem vyhýbám obloukem. Je to i důvod, proč jsem přestala kupovat výrobky, které jsem ještě donedávna měla v oblibě.

 

Naše kaše

nase-kase-logo

  1. Pro nás je kvalita surovin od začátku jedna z nejdůležitějších věcí, úplný základ. Všechny suroviny pečlivě vybíráme a musí u nás projít nejen po kvalitativní stránce, ale i po stránce etické. Koukáme se prostě na suroviny používané pro výrobu úplně stejně jako na to, co chceme sami každý den jíst. A tak stejně jak v kvalitě  jídla nešidíme sami sebe, nešidíme ani Naše kaše a pomazánky. Odrazí se to pak samozřejmě na ceně, ale naštěstí existuje čím dál tím víc lidí, kteří tuhle jednoduchou matematiku chápou a vědí, že kvalitní věc musí mít odpovídající cenu.
  2. V tomhle máme jednoduchou zásadu. Když výrobce nebo pěstitele osobně poznáme, popovídáme si s ním, nakoukneme mu „pod pokličku“ a získá si naše sympatie, pak žádné BIO certifikáty neřešíme. Když víme, že pracuje v souladu s našimi zásadami, pak nám to nepřipadá podstatné. Pokud ale „pod pokličku“ nedohlédneme, pak je pro nás označení BIO dostatečnou, že kvalita produktu odpovídá našim nárokům.
  3. My máme velkou radost, že se to téma takhle rozvířilo. Před rokem a půl jsme o tom viděli dokument na festivalu Země na talíři a začali se výrobkům s palmovým tukem vyhýbat. U potravin nám to nepřišlo až tak složité, pokud nejíte polotovary a různé laskominky, není to takový problém. Mnohem větší umění je to u kosmetiky, tam se těžko hledá i obyčejné kostkové mýdlo, které by jej neobsahovalo…

 

Dobré Ghí ghi

  1. Kvalita používaných surovin je pro nás a naší výrobu naprosto určující. V principu jde o to, že námi vyráběné produkty – přepuštěné máslo ghí – je a bude pouze natolik dobré, nakolik je kvalitní máslo, ze kterého je připravováno. V našem případě je původ surovin podmíněn jejich kvalitě, v naprosté většině preferujeme českou produkci.
  2. Klíčové to pro nás v tuto chvíli není, ale u certifikovaných či skutečných BIO výrobků spatřujeme jejich nespornou a přidanou hodnotu např. v tom, že při jejich produkci je více myšleno na samotnou přírodu, výživu skotu a v neposlední řadě i konečné konzumenty. Toto je pak vše navíc a mnohdy upřednostněno nad nižšími náklady samotné produkce a výrobky, což se pak logicky odráží v jejich konečné kvalitě.
  3. O této kauze toho mnoho nevím a z tohoto důvodu si ji netroufám ani komentovat.

 

A my děkujeme českým výrobcům za odpovědi.

Kateřina Třísková

iBi STORE markeťačka s vášní pro zdravou stravu a přírodu.